Hoe voorkomen we eenzaamheid onder studenten?
Vaak wordt gedacht dat eenzaamheid een probleem is dat alleen voorkomt onder ouderen, maar dat is volkomen onterecht. Natuurlijk is dit een risicogroep waar vereenzaming snel kan optreden, maar zij zijn zeker niet de enige. Jonge gescheiden moeders, bijvoorbeeld, lopen ook een groot risico op vereenzaming. Sinds deze zomer is er nog een opmerkelijke nieuwe groep bijgekomen met een verhoogd risico op vereenzaming: studenten.
Willeke van Aken, directeur van Hulp in Gelderland, maakt zich zorgen om de nieuwe lichting studenten. De scholieren die voor de zomer eindexamen deden en nu zijn begonnen aan een nieuwe opleiding. Alles waar zij naartoe hebben gewerkt, is nu anders. Ze kregen geen eindexamenfeest. Ze konden deze zomer niet met vrienden op vakantie naar Spanje. Op hun nieuwe hogeschool of universiteit kregen ze geen introductieweek en mogen ze blij zijn met één klassikaal college per week of zelfs twee weken. De moeite die van hen wordt gevraagd om toch betekenisvolle connecties te leggen met hun klasgenoten is zo groot dat het veel studenten ook niet lukt. Eenzaamheid ligt op de loer, maar er is nog tijd om preventief in te grijpen.
Zet eenzaamheid op de agenda
Het signaleren van mensen die last hebben van gevoelens van eenzaamheid is lastig en het behandelen hiervan is zeer intensief. Waar mogelijk is het altijd beter om eenzaamheid te voorkomen. Het voordeel van een preventieve benadering is dat je doelgroepgericht te werk kan gaan én dat de risicogroepen vaak nog wel zelf over de vaardigheden beschikken om zelf verder aan de slag te gaan. In deze groepen is het ontzettend waardevol om inzicht te geven in zowel eenzaamheid als wat men zelf kan doen om het te voorkomen, al dan niet in combinatie met enkele individuele gesprekken.
Hulp in Gelderland is lid van Samen Zevenaar en we beschikken vanuit onze dagelijkse ervaring over veel kennis en vaardigheden op het gebied van eenzaamheid om dit te voorkomen én verhelpen. Deze kennis en vaardigheden stellen graag beschikbaar om studenten zo goed mogelijk de coronatijd door te helpen zonder te vereenzamen. Bijvoorbeeld in de vorm van een serie gastcolleges, digitaal of op locatie, aangevuld met individuele begeleiding voor de studenten die dit nodig hebben.
Wil je de mogelijkheden rond gastcolleges en begeleiding op jouw school bespreken of gewoon een keer sparren over eenzaamheid en preventie? Stuur ons een berichtje.