Huishoudelijke hulp en eenzaamheid

Eenzaamheid is een groter probleem dan veel mensen zich beseffen. Niet alleen de mate waarin eenzaamheid voorkomt, maar ook de mogelijke oplossingen of de ernst van de gevolgen wanneer geen actie wordt ondernomen.

Eenzaamheid is een complex maatschappelijk probleem waar nog veel kennis over moet worden gedeeld. Hulp in Gelderland draagt hierin uiteraard haar steentje bij.

eenzaamheid hulp huishouden

Signalering

Een belangrijke taak van de hulp in de huishouding is het in de gaten houden van de cliënt. Doordat de hulp de cliënt wekelijks ziet of zelfs vaker, worden veranderingen vaak opgemerkt, veranderingen die anderen misschien niet altijd zien. Eenzaamheid is namelijk lastig te herkennen, waardoor veel familieleden die een cliënt bezoeken het vaak niet of niet voldoende doorhebben. Het is daarnaast vaak lastig inschatten of er sprake is van eenzaamheid of een ander probleem, zoals lichamelijke pijn.

Eenzaamheid doet iets met zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid. We zien vaak dat echt eenzame mensen slechter voor zichzelf gaan zorgen, sneller moe zijn, een slecht zelfbeeld hebben en zich verlaten, boos, teleurgesteld of verdrietig kunnen voelen. Hierdoor trekken mensen zich vaak terug, wat de eenzaamheid alleen maar verergert.

Hulp

Wanneer de hulp signalen opvangt van eenzaamheid, trekt hij of zij aan de bel. Vervolgens brengen wij de naasten van de cliënt op de hoogte en verwijzen we hen door naar de hulpinitiatieven in hun omgeving.

Het bestrijden van eenzaamheid is een stuk ingewikkelder dan wordt gedacht. Een maatregel zoals een wekelijkse bingomiddag is bij lange na niet genoeg en kan zelfs averechts werken. Het oplossen van diepe eenzaamheid is een uitdagend, arbeidsintensief proces, waardoor het beter is om te voorkomen dat iemand überhaupt eenzaam wordt.

Preventie

Willeke van Aken van Hulp in Gelderland is opgeleid specialist in eenzaamheid en zet zich op dit gebied sterk in. Daarnaast zijn we partner van Samen Zevenaar, een netwerkorganisatie die zich bezighoudt met bestrijding en voorkoming van eenzaamheid in Zevenaar.
Door goede kennis over het herkennen, behandelen en voorkomen van eenzaamheid te verspreiden, kunnen we dit probleem gezamenlijk de wereld uit helpen.

Wil je weten wat je zelf kunt doen om eenzaamheid bij je naasten of mensen in je omgeving te voorkomen of verhelpen? Neem gerust contact met ons op.
Daarnaast leer je op de website van het landelijke initiatief eentegeneenzaamheid.nl meer over eenzaamheid en wat jij ertegen kunt doen.

eenzaamheid hulp

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten over onze hulpen en hoe wij te werk gaan?
 Tijdens een vrijblijvende kennismaking denken we graag met je mee
 en vinden we samen een geschikte hulp voor jou.

Neem contact op