Huishoudelijke hulp bij NAH

Niet-aangeboren hersenletsel kent twee vormen: traumatisch en niet-traumatisch, ofwel door een ongeval of door een medische oorzaak, zoals een beroerte, infectie of zuurstoftekort. Vaak laat de gebeurtenis die het NAH veroorzaakte onzichtbare sporen achter, waar iemand dagelijks hinder van ondervindt. Overprikkeling, gedragsveranderingen, frustratie of snel vermoeid raken, de gevolgen van NAH kunnen vele vormen aannemen.

Hulp in Gelderland koppelt aan mensen met NAH altijd een hulp die is opgeleid in het omgaan met de gevolgen van het hersenletsel. Samen kijken we welke hulp in de huishouding nodig is en kiezen we aan de hand van de behoeften en mogelijkheden van de cliënt een passende hulp.

NAH huishoudelijke hulp
nah huishoudelijke hulp gelderland

Acceptatie

Het is niet makkelijk om te accepteren dat bepaalde activiteiten ineens meer energie kosten of überhaupt niet meer gedaan kunnen worden. In de praktijk zien we vaak dat de stap om een hulp in de huishouding te nemen veel verzet kan oproepen. We bespreken daarom vooraf goed welke activiteiten de cliënt wél zelf kan oppakken of eventueel onder begeleiding, om de zelfstandigheid en het gevoel van eigenwaarde zo veel mogelijk intact te laten.

Prikkelarm werken

Komen er te lang en/of te veel indrukken binnen, dan kunnen mensen overprikkeld raken. De grenzen van wat iemand kan verdragen en wanneer overprikkeling plaatsvindt, liggen bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel vaak een stuk lager. Overprikkeling resulteert soms in een heftige reactie, grote vermoeidheid, hoofdpijn of een combinatie van klachten.

De hulp houdt zo veel mogelijk rekening met de prikkels die een cliënt kan verwerken. Raakt de cliënt toch overprikkeld? Dan weet de hulp hoe hij of zij hier mee om kan gaan en wordt actie ondernomen om verdere overprikkeling te voorkomen.

Meedenken

Niet-aangeboren hersenletsel kent vele vormen, oorzaken en gevolgen. Iedere cliënt is anders, dus passen wij onze hulpverlening daarop aan. Tijdens een vrijblijvend kennisgesprek met de cliënt en/of naasten denken we graag mee over de benodigde hulpwerkzaamheden en waar de hulp rekening mee moet houden.

Willeke van Aken van Hulp in Gelderland is zeer actief in het vergroten en verspreiden van kennis en begrip rond niet-aangeboren hersenletsel. Dit doet zij onder andere vanuit haar rol in het netwerk NAH en de klankbordgroep Casemanager NAH. Via de LinkedIn pagina van Willeke of onze Facebook-pagina kun je op de hoogte blijven van haar activiteiten op dit gebied.

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten over onze hulpen en hoe wij te werk gaan?
 Tijdens een vrijblijvende kennismaking denken we graag met je mee
 en vinden we samen een geschikte hulp voor jou.

Neem contact op