Meest gestelde vragen over ambulante begeleiding

Een ambulante begeleider is iemand die je met wat ondersteuning helpt mee te draaien in de maatschappij. Er zijn allerlei verschillende redenen waarom je dat soms even niet zelf kunt.
De ambulante begeleider helpt je op weg tot je weer zelfstandig door het leven kunt gaan of om te zorgen voor een blijvende stabiele situatie.  

De meest gestelde vragen over ambulante begeleiding door Hulp in Gelderland lees je op deze pagina.

In welke gemeenten biedt Hulp van Gelderland ambulante begeleiding?
Onze ambulante begeleiders werken momenteel in Zevenaar, Duiven, Westervoort en Arnhem. In de toekomst komen hier mogelijk meer gemeenten bij.

Hoe kan ik ambulante begeleiding aanvragen?
Wij werken op basis van een indicatie vanuit de WMO en WLZ (Zorgkantoor Menzis, Regio Arnhem). Een WMO-indicatie kun je aanvragen bij je gemeente. Binnen de WLZ werkt Hulp in Gelderland alleen via een indicatie die loopt via Zorgkantoor Menzis, Regio Arnhem.  

Hoe snel kan een ambulante begeleider beginnen?
Op dit moment hebben we geen wachtlijst. Zodra jij je indicatie vanuit de WMO of WLZ hebt, kun je een afspraak maken voor een intakegesprek. Vervolgens neemt onze coördinator Maureen contact met je op om een intake gesprek in te plannen. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt met jouw ambulant begeleider voor een eerste kennismaking. 

Waar kan een ambulant begeleider bij helpen?
Waar je ambulante begeleider precies bij helpt, is afhankelijk van wat jij nodig hebt om op weg geholpen te worden.  
Hulp in Gelderland doet dit op basis van een zelfstandigheidsmatrix waarin de volgende gebieden zijn opgenomen: 

  • Financiën 
  • Werk of opleiding 
  • Tijdsbesteding 
  • Lichamelijke gezondheid 
  • Geestelijke gezondheid 
  • Huisvesting 
  • Huiselijke relaties 
  • Middelengebruik 
  • Sociaal netwerk 
  • Dagstructuur 

Tijdens het intakegesprek brengen we in kaart waar jij op dit moment ondersteuning nodig bij hebt en wat nu al goed gaat. We stellen samen doelen op waar we de komende tijd naartoe gaan werken.
Soms heeft ambulante begeleiding een ander doel, namelijk het stabiel houden van je situatie. Dat doen we bijvoorbeeld wanneer we je doelen hebben behaald en dus een goede, stabiele situatie hebben bereikt. De ambulante begeleider helpt je in dat geval om dat zo te houden. Het samen oefenen en toepassen van praktische vaardigheden kan daar een onderdeel van zijn.
Tot slot zijn de ambulant begeleiders er ook voor de mantelzorgers, vooral voor een luisterend oor en om ze te ontlasten. 

Wie betaalt mijn ambulante begeleiding?
Hulp in Gelderland biedt ambulante begeleiding op basis van een indicatie vanuit de WMO of WLZ. Dat betekent dat de begeleiding vanuit één van die wetten wordt betaald. Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) stelt de hoogte van het bedrag vast. 
Wel betaal je zelf een eigen bijdrage. Dat is een klein, wettelijk vastgesteld bedrag dat je maandelijks betaalt.  

Wij hebben de volgende erkenningen en certificaten:

keurmerk van HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector); duurzame kwaliteitsverbetering in zorg en welzijn: onafhankelijk en betrouwbaar.

Faktor5 echte kennis van eenzaamheid

Samen dementievriendelijk zet zich in voor een dementievriendelijk Nederland

Erkenning voor mantelzorgvriendelijke werknemers

Meer informatie nodig?

Stond jouw vraag hier niet tussen of wil je meer weten over hoe wij te werk gaan? Neem gerust contact op, we denken graag met je mee. 

Neem contact op