Bij het aanvragen van hulp in de huishouding komt het een en ander kijken, zeker wanneer je in aanmerking komt voor een vergoeding.
Waar je de hulp aanvraagt en uit welke stappen deze procedure bestaat, dat lees je op deze pagina.
Hoe vraag ik hulp in de huishouding aan?
Dat ligt eraan of je denkt in aanmerking te komen voor een vergoeding voor de hulp. Als dat zo is, moet je eerst een indicatie voor hulp in de huishouding via de WMO aanvragen. Wanneer je deze indicatie krijgt, kun je ook een voorkeur aangeven voor het bedrijf dat deze hulp uiteindelijk gaat leveren. Indien je zelf wil kiezen, kun je dit doen door een PGB aan te vragen, waarmee je zelf beheerder wordt van je zorgbudget.
Heb je direct hulp nodig en kun je niet wachten tot je indicatieverzoek is behandeld? In dat geval kun je het beste een e-mail sturen of bellen.
In welke gemeenten is Hulp in Gelderland actief?
Klik hier voor een overzicht van de gemeenten waarin wij actief zijn.
Hoe verloopt een keukentafelgesprek?
Het keukentafelgesprek is een onderdeel van de aanvraagprocedure voor een WMO-indicatie. Dit houdt in dat iemand van de gemeente bij jou langs komt en in je eigen omgeving met jou bespreekt wat er precies nodig is in jouw situatie. Op basis van dit gesprek en een onderzoek naar je situatie wordt de indicatie opgesteld. Je mag iemand die je hierbij kan helpen meenemen naar dit gesprek. Dit kan een familielid of mantelzorger zijn, maar je mag ook iemand van een onafhankelijke organisatie vragen om aanwezig te zijn, bijvoorbeeld iemand uit het sociaal wijkteam.
Op de pagina “Veelgestelde vragen over het keukentafelgesprek” gaan we dieper in op het keukentafelgesprek en hoe je je hierop kunt voorbereiden.
Op welke termijn kan de hulp bij mij aan de slag?
Binnen 1 à 2 dagen nadat je je aanvraag bij ons hebt gedaan, nemen we contact met je op voor het plannen van een kennismaking. Binnen een werkweek na dit gesprek gaat de hulp in de huishouding van start. In principe beslaat dit hele proces maximaal twee weken, aangezien de verwerking van aanvragen van nieuwe cliënten bij ons prioriteit heeft.
Hoe ziet het kennismakingsgesprek eruit?
Tijdens het kennismakingsgesprek kijken we naar je behoeften en mogelijkheden. We kijken of Hulp in Gelderland bij je past en welke afspraken er gemaakt moeten worden. Onze hulpen hebben kennis over NAH en dementie en kunnen met veel situaties omgaan op basis van ervaring en afspraken. Vraag je de hulp aan voor een naaste aan wie jij mantelzorg verleent? Je mag uiteraard bij dit gesprek aanwezig zijn. Jouw inzicht helpt ons om de hulp zo goed mogelijk in te richten.
Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend. Wanneer het niet klikt, staat het je vrij om een andere partij te benaderen. Ga je wel met ons in zee? Na drie tot vier weken vindt een evaluatie plaats. Als alles goed verloopt, wordt de hulp vast toegewezen. Zo niet, dan sturen we de werkwijze bij of zoeken we naar een andere hulp.