Meest gestelde vragen huishoudelijke hulp PGB

Heb je recht op hulp vanuit de WMO maar bepaal je liever zelf wie deze hulp komt leveren en wanneer deze hulp komt? Dit kun je doen door een PGB aan te vragen. Je leest op deze pagina hoe je dit kunt doen en welke administratieve taken hierbij komen kijken.

Wat is PGB?
PGB staat voor persoonsgebonden budget. Dit is geld dat aan jou ter beschikking wordt gesteld om bepaalde zorg of voorzieningen in te kopen. Je kiest zelf de zorgverlener of leverancier die dit gaat leveren. Heb je recht op hulp vanuit de WMO maar wil je zelf mogen kiezen? Dan kun je PGB voor de WMO aanvragen.

Wat kost de hulp?
Dat is afhankelijk van je situatie en hulpvraag. We rekenen altijd per uur en factureren achteraf per gewerkt uur. Voor een duidelijk uurtarief kun je het best even contact met ons opnemen.

Wat moet ik zelf betalen?
De gemeente bepaalt het maximale uurtarief voor de zorg die je met je PGB gaat inkopen. Wil je een hulpverlener inhuren die een hoger tarief hanteert? Dan moet je het verschil zelf betalen. Ook moet iedereen ouder dan 18 jaar een eigen bijdrage betalen. Dit is een klein, vast bedrag per maand.

Hoe kan ik een PGB aanvragen?
Wanneer je je PGB wil gebruiken voor hulp in de huishouding, moet je eerst een indicatie voor de WMO aanvragen. Wanneer blijkt dat je inderdaad recht hebt op een bepaald aantal uren hulp in de huishouding, kun je vervolgens bij je gemeente een PGB aanvragen. In je aanvraag moet je duidelijk aangeven waarom je een PGB wil. De gemeente beoordeelt deze aanvraag en besluit of een PGB bij je past.

Hoe hou ik de administratie voor mijn PGB bij?
Je kiest zelf de zorgverleners uit die je met je PGB wil inhuren. De betalingen aan de door jou ingehuurde zorgverleners doe je echter niet zelf. Deze worden uitgevoerd door de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Wel moet je een administratie bijhouden. Dat houdt in dat je alle relevante brieven, facturen en overeenkomsten goed bewaart. Dit kun je in de online omgeving van de SVB doen, op je eigen computer of door alles te printen en in mappen te bewaren. Deze administratie moet je vijf jaar bewaren.
Het bijhouden van de administratie van je PGB kan Hulp in Gelderland volledig van je overnemen, maar je kunt dit ook zelf doen of met ondersteuning. Jouw voorkeuren en mogelijkheden bepalen hier de werkwijze.

Wie kan me helpen bij de contracten met zorgaanbieders?
De juiste zorgovereenkomst voor jouw situatie kun je downloaden op de website van de SVB. Je kunt zelf je overeenkomst kiezen of gebruik maken van een korte vragenlijst waarna automatisch de juiste overeenkomst voor jou wordt gekozen. Daarnaast kun je advies vragen bij Per Saldo, de landelijke vereniging van mensen met een PGB.

Wij hebben de volgende erkenningen en certificaten:

keurmerk van HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector); duurzame kwaliteitsverbetering in zorg en welzijn: onafhankelijk en betrouwbaar.

Faktor5 echte kennis van eenzaamheid

Samen dementievriendelijk zet zich in voor een dementievriendelijk Nederland

Erkenning voor mantelzorgvriendelijke werknemers

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten over onze hulpen en hoe wij te werk gaan? 
Tijdens een vrijblijvende kennismaking denken we graag met je mee 
en vinden we samen een geschikte hulp voor jou.

Neem contact op