Hoe je hulp in de huishouding of een van onze andere diensten kunt aanvragen verschilt lichtelijk per gemeente. Woon je in de Gemeente Westervoort en heb je behoefte aan een huishoudelijke hulp? Op deze pagina leggen we je uit hoe je deze kunt aanvragen en welk proces je daarvoor doorloopt.
Wanneer hulp in de huishouding?
Wanneer je niet meer zelfstandig in staat bent om je huishoudelijke taken uit te voeren, heb je misschien recht op ondersteuning vanuit de WMO. In principe is het de bedoeling dat je eerst kijkt wat je zelf kunt doen en wat je eigen netwerk voor je kan doen. Misschien heb je een buurvrouw, vriend of kinderen die je af en toe kunnen helpen. Kun je het huishouden zelf ook niet met hulp vanuit je netwerk aan, dan kom je in aanmerking voor een huishoudelijke hulp vanuit de WMO.
De WMO heeft als doel om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen en biedt de ondersteuning die mensen nodig hebben om dit te kunnen doen. Dat kan bijvoorbeeld het installeren van een traplift zijn, maar ook het aanbieden van een hulp die jou in de huishouding komt ondersteunen.
Aanvragen huishoudelijke hulp in Westervoort
In de Gemeente Westervoort begint je zoektocht naar een huishoudelijke hulp bij het aanvragen van maatschappelijke ondersteuning vanuit de WMO. Dit doe je door een verzoek in te dienen bij het Sociaal loket. Dat kun je telefonisch of per e-mail doen. Daarna krijg je een ontvangstbevestiging en als het aannemelijk is dat je hulp nodig hebt, plant het Sociaal loket een keukentafelgesprek in.
Het keukentafelgesprek is een gesprek bij jou thuis, waarin je je persoonlijke situatie bespreekt en je samen met de medewerker van het Sociaal loket op zoek gaat naar een passende oplossing. Zo kijken jullie wat er nodig is en in hoeverre je dit vanuit je eigen netwerk kunt doen. Als uit het gesprek blijkt dat je eigen mogelijkheden en je netwerk niet voldoende zijn om je huishouden draaiende te houden, kom je in aanmerking voor een hulp in de huishouding. Jullie bespreken dan wat de hulp moet doen en voor hoeveel uren deze hulp wekelijks nodig is.
Als je dat fijn vindt mag er iemand aanwezig zijn bij dit gesprek, bijvoorbeeld je partner, een familielid of een goede vriend. Ook kun je iemand van een onafhankelijke organisatie vragen om bij het gesprek te zijn. Na het gesprek wordt een verslag geschreven en op basis daarvan neemt de gemeente een beslissing. Als je het hier niet mee eens bent, kun je bezwaar aantekenen en wordt het besluit heroverwogen.
Hulp in Gelderland in Westervoort
Wanneer wordt besloten dat je inderdaad recht hebt op een hulp in de huishouding of een van onze andere diensten en je akkoord gaat met de urenindicatie, krijg je van de gemeente een lijst van de organisaties waar zij een overeenkomst mee hebben. In Westervoort is Hulp in Gelderland daar één van. Je mag een voorkeur aangeven voor een organisatie. Wil je weten of Hulp in Gelderland bij jou past? We drinken graag vrijblijvend een kopje koffie met je.
Zodra je een organisatie hebt uitgekozen, kan de hulp van start gaan. Bij Hulp in Gelderland gaat de hulp in principe binnen een week na het kennismakingsgesprek van start. Na drie tot vier weken evalueren we vervolgens of de hulp goed bij je past en sturen we eventueel bij.
In de Gemeente Westervoort werken we samen binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) sinds januari 2016.
- Hulp bij het huishouden 1
- Hulp bij het huishouden 2
- Combi-ondersteuning Thuis
- Individuele Begeleiding (Basis en Specialistisch)
Huishoudelijke hulp
Rust en inlevingsvermogen staan bij onze hulpen centraal. Je krijgt bij ons een vaste hulp die duidelijk communiceert en met je meedenkt, maar jou te allen tijde in je waarde laat.
Ambulante hulp
Een ambulant begeleider helpt je weer aanhaken bij de maatschappij. Ambulante begeleiding zorgt ervoor dat jij de regie over je eigen leven terugkrijgt.