Opruimcoaching vanuit de WMO: dit zijn de mogelijkheden
Een belangrijk onderdeel van zelfstandig kunnen wonen, is het vermogen om het huishouden goed op orde te houden. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor dit niet meer lukt, bijvoorbeeld door een beperking, ouderdom, overbelasting of psychische klachten.
Voor iemand met een lichamelijke beperking kan het logischerwijs soms lastig zijn om bepaalde huishoudelijke werkzaamheden uit te voeren, waardoor een hulp in de huishouding een voor de hand liggende keuze is. Psychische klachten kunnen er echter ook toe leiden dat iemand de grip op zijn of haar huishouden verliest. In dat geval kan ondersteuning door een professioneel opruimcoach de uitkomst bieden. In beide situaties is het soms mogelijk om deze hulp aan te vragen via de WMO. In deze blog lees je hoe dat in zijn werk gaat.
Wat houdt de WMO in?
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, kortweg de WMO, is erop gericht om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. De stap van deze eigen, vertrouwde omgeving naar een verzorgingstehuis of een andere ondersteunde woonvorm is ontzettend groot, terwijl dit zeker in het begin vaak helemaal niet nodig is. Met kleine aanpassingen of extra ondersteuning kunnen mensen veel langer thuis blijven wonen zonder dat hun gezondheid hieronder hoeft te lijden.
In andere situaties is het overdreven om te verhuizen naar een ondersteunde woonvorm, maar lukt het toch niet om zelfstandig een huishouden draaiende te houden. Denk bijvoorbeeld aan overbelaste mantelzorgers, mensen die moeite hebben met executieve functies (zoals bij autisme of ADHD) en mensen met een verzamelstoornis. Ook zij komen mogelijk in aanmerking voor ondersteuning vanuit de WMO.
Wanneer kom ik in aanmerking voor opruimcoaching?
Opruimcoaching is beschikbaar voor iedereen die hier baat bij denkt te hebben. Om de ondersteuning vanuit de WMO vergoed te krijgen, zijn er echter een paar criteria waaraan moet worden voldaan. De WMO vereist dat je door een aandoening of beperking niet (meer) in staat bent om geheel zelfstandig te wonen of mee te doen in de samenleving. Dat kan van alles zijn. Niet alleen mensen die zelf een lichamelijke of geestelijke beperking hebben, maar ook hun mantelzorgers kunnen in sommige situaties gebruik maken van ondersteuning uit de WMO.
Een aanvullende voorwaarde is echter dat je niet zelf in de hulpvraag kunt voorzien. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je geen familieleden, vrienden of buren hebt die je voldoende kunnen helpen. In het geval van verzameldwang is professionele hulp bijvoorbeeld doorgaans de enige oplossing die langdurig resultaat biedt. Naasten kunnen met de beste bedoelingen het huis van iemand met een verzamelstoornis onder handen willen nemen, maar dit leidt vaak tot grote weerstand. Lukt het wel om het huis weer naar een normale staat terug te brengen, dan is de kans op een terugval zeer groot als de onderliggende problematiek niet ook wordt behandeld. Professionele begeleiding geniet in deze situatie dan ook de voorkeur, waardoor deze vanuit de WMO kan worden vergoed.
Bij mensen die wellicht geen verzamelprobleem hebben, maar door een beperking wel veel moeite hebben met het organiseren van hun huishouden kan begeleiding van een opruimcoach ook de uitkomst bieden. Mensen die problemen hebben met executieve functies, zoals mensen met AD(H)D of autisme, vinden het vaak lastig om het opruimen te plannen en daarna daadwerkelijk te doen. Daarnaast kost het vaak veel energie om te functioneren op school of het werk, waardoor er minder energie over is om ook thuis de boel op orde te houden.
Hoe vraag ik een WMO-indicatie aan?
Wat jouw reden ook is om professionele opruimcoaching in te willen schakelen, het regelen van de vergoeding hiervan verloopt altijd op dezelfde manier. Via het WMO-loket van jouw gemeente kun je je hulpvraag doorgeven. Vervolgens brengen medewerkers van de gemeente samen met jou in kaart hoe je persoonlijke situatie eruit ziet, tegen welke problemen je aan loopt en hoe je deze kunt oplossen. De gemeente schrijft een verslag over dit gesprek. Dit kun je goedkeuren of je kunt bezwaar maken. Blijkt na evaluatie van het verslag dat je je problemen inderdaad niet zelf of met hulp van mensen in je omgeving kunt oplossen, dan kom je in aanmerking voor ondersteuning vanuit de WMO. De gemeente bepaalt vervolgens welke ondersteuning je krijgt. Je kunt kiezen om dit zelf te regelen via een persoonsgebonden budget (PGB) of de zorg door de gemeente te laten regelen (in natura). Wijst de gemeente je aanvraag af? Je kunt ook zelf rechtstreeks een opruimcoach inhuren, als dat binnen je mogelijkheden ligt.
Hulp in Gelderland beschikt niet alleen over hulpen in de huishouding en professionele opruimcoaches, maar ook over veel ervaring met WMO-trajecten. Twijfel je of opruimcoaching bij jou past of vind je het lastig om dit aan te vragen? Neem gerust contact op, dan kijken we samen waar jij behoefte aan hebt en helpen we je op weg bij het regelen van de passende ondersteuning.