compliment

De kracht van échte complimenten

Het liefst waren we deze blog begonnen met een compliment naar jou, iemand die de moeite neemt om onze blogs te lezen en zo meer leert over de thema’s waar Hulp in Gelderland zich voor inzet. Toch wordt dit lastig, aangezien we niet precies weten wie jij bent. Als we dat wel zouden weten, zouden we daar voor deze blog nog steeds weinig aan hebben, want een compliment dat bij jou past, is altijd net even anders dan een compliment dat bij een andere lezer past. Een goed compliment is namelijk zo specifiek, concreet en persoonlijk mogelijk. Dat is het soort compliment dat jou bij blijft en waar je dag oprecht van opfleurt. En die speciale gave, om iemand zich zo te laten voelen, die hebben we allemaal.

compliment

Wat doen complimenten met ons?

Ondanks dat dat veel mensen het lastig om complimenten te ontvangen, hechten we er veel waarde aan. Met een compliment geeft iemand aan jou te waarderen. En waardering, dat is een van onze basisbehoeften, een gevoel dat zich in onze hersenen vertaalt naar een toegenomen hoeveelheid dopamine. Een welgemeend compliment zorgt er daadwerkelijk voor dat iemand net wat gelukkiger wordt.

Daarnaast gaat je eigen leven er ook op vooruit. Om een persoonlijk compliment te kunnen geven, moet je andere mensen goed kunnen observeren en actief op zoek gaan naar dingen die je aan hem of haar waardeert. Wanneer het je bijvoorbeeld is opgevallen dat een collega het moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen, valt het je ook op wanneer hij of zij dit een keer wel doet, wat een mooi moment is om daar een compliment over te geven. Weet je dat iemand lang en hard aan een bepaald project heeft gewerkt? Complimenteer zijn of haar inzet en/of het eindresultaat.

Door actief te zoeken naar de positieve dingen in je omgeving, zul je vanzelf merken dat jij je zelf ook beter gaat voelen. De mooie dingen in het leven zullen je eenvoudiger opvallen, maar je zult ook merken dat je minder piekert en minder vaak somber bent. En het allerbeste van complimenten geven? Er zitten geen nadelen aan verbonden en het is voor jou maar een kleine moeite!

Zo geef je een goed compliment

Met alleen maar een “hee, goed bezig!” kom je er niet. Het is beter dan niets, maar dit is niet een compliment dat iemand nog dagenlang zal bijblijven. Om dat effect te bereiken, kun je deze tips gebruiken:

Geef het compliment vanuit jezelf en aan de ander

Een simpele tip, maar “ik vond die presentatie die je gaf echt goed” is een stuk persoonlijker dan “hee, goede presentatie”. Net als “ik vind dat die outfit je erg goed staat” ten opzichte van alleen “leuke outfit!”.

Wees specifiek (maar overdrijf niet)

Waarom vond je die presentatie van je collega zo goed? Was de PowerPoint erg sterk? Ging je collega goed om met de kritische vragen die werden gesteld? Zeg dat er gerust bij. Bij het complimenteren van een outfit kun je bijvoorbeeld zeggen dat de kleur van de kleding goed staat. Ga hierin echter niet te ver, je hoeft niet elk detail aan te wijzen. Eén of twee focuspunten zijn genoeg.

Denk aan je timing

Het is misschien niet handig om iemand die niet zo graag in de spotlights staat een compliment te geven in het bijzijn van veel andere mensen. Doe dit daarom liever op een rustiger moment. Bij mensen waarvan je weet dat ze juist wel graag in de belangstelling staan, kun je dit uiteraard wel doen.

Complimenten geven …en krijgen

Vind je het moeilijk om iemand face to face een compliment te geven? Het mag ook online, of doe eens een kaartje bij iemand in de bus. Ik beloof je dat het de moeite meer dan waard is. En krijg je zelf een mooi compliment? Probeer het compliment niet te bagatelliseren (“oh, maar het stelt niets voor”) maar bedank degene die het geeft. Door elkaar complimenten te geven maken we de wereld net een stukje mooier.