vacature huishoudelijke hulp gelderland

Dit zijn onze hulpen: Gratia vertelt

De hulpen van Hulp in Gelderland zetten zich elke dag in om het leven van onze cliënten net wat mooier te maken. Niet alleen door hen te ondersteunen in de huishouding, maar ook door eens samen met hen een kop koffie te drinken en een luisterend oor te bieden. Samen zorgen we ervoor dat zij zo veel mogelijk regie over hun leven behouden en meer ruimte hebben om te doen wat hen gelukkig maakt. Wie deze hulpen zijn en wat hen drijft? Dat vertellen ze je zelf in deze blogserie. Vandaag stelt onze hulp Gratia (40) zich aan je voor.

“Ik werkte twaalf jaar lang bij een bekend bedrijf in de mode, eerst als assistent filiaalleider in Arnhem, daarna achter de kassa in Doetinchem. Dat paste niet goed bij me, achter de kassa moet alles ontzettend snel en ik miste het contact met de mensen. Mijn hart ligt toch echt bij de zorg, dus toen ik een advertentie van Hulp in Gelderland voorbij zag komen, ben ik gelijk reviews over hen gaan lezen en heb ik daarna gesolliciteerd.

Inmiddels ondersteun ik mijn cliënten al 3,5 jaar lang met veel plezier in de huishouding. Dat doe ik zo’n achttien uur per week, verspreid over vier dagen. Het fijne aan dit werk is dat ik het goed kan combineren met de zorg voor mijn kinderen. Ik kan mijn dagen zo inplannen dat ik mijn kinderen elke dag zelf naar school kan brengen en hen ook weer kan ophalen. Willen ze met vriendjes afspreken? Ook dat is qua planning geen probleem. Dat dit zo kan vind ik erg fijn, maar het grootste voordeel is voor mij toch echt het werken met de cliënten zelf. Hun waardering maakt dat ik voldoening uit mijn werk haal.

Zes van mijn zeven vaste cliënten zijn oudere mensen die om verschillende redenen zelf minder in het huishouden kunnen doen. Omdat ik ze regelmatig zie, bouw ik ook een band met ze op. Daarbij merk je dat cliënten je ook meer vertellen. Soms vragen ze zelfs of ik nog even kan blijven, zodat ze hun verhaal kwijt kunnen. Zeker in coronatijd was dat erg belangrijk, juist toen vonden cliënten het heel fijn dat ik nog wel bij ze langs kon komen. Het is fijn dat de ruimte om een connectie te vormen er is. Zo heb ik bijvoorbeeld een cliënt die dol is op haar gezin en altijd graag met hen op vakantie ging. Ook nu ze al een hoge leeftijd heeft bereikt en verschillende gezondheidsproblemen heeft, gaat ze gewoon nog met hen op pad en doet ze net zo vrolijk en gek mee als vroeger. Dan komt ze terug en vertelt ze hoe geweldig het was met “haar bende van ellende”, zoals ze hen liefkozend noemt. Daar word je zelf toch blij van, om zulke verhalen te horen? Maar hoe gezellig het soms ook is, het werk moet natuurlijk wel gebeuren! Ook als een cliënt zegt dat het veel te warm is om te werken en dat we beter samen op het balkon kunnen gaan zitten, zorg ik toch dat ik het huis opgeruimd en netjes achterlaat.

Ik raad dit werk regelmatig aan anderen aan, maar zeg daar wel bij dat je dit wel aan moet kunnen. Je bent niet alleen de poetshulp, maar ook de vraagbaak en soms zelfs een halve psycholoog. Als een cliënt een slechte dag heeft gehad en het daarover wil hebben, kan ik moeilijk zeggen dat daar nu geen tijd voor is. Om mijn cliënten nog beter te kunnen helpen, volg ik zoveel mogelijk cursussen en trainingen. Vanuit de organisatie wordt daarin best veel aangeboden, en dat doen ze natuurlijk niet zomaar. Inmiddels ben ik bijgeschoold in omgaan met niet-aangeboren hersenletsel en met verward gedrag. Ook ben ik BHV’er.

Binnenkort start ik met een nieuwe cursus over omgaan met dementie. Dit vind ik belangrijk om te doen, omdat ik daardoor beter om kan gaan met bijzondere situaties. Ik heb bijvoorbeeld wel eens meegemaakt dat cliënten veel in herhaling vallen, spullen op rare plaatsen neerleggen of spullen verstoppen. Uiteraard kan ik niet boos op hen worden, want ze doen het niet met opzet. Ook als cliënten even een slechte dag hebben, dan maken we er samen toch wat van. Wanneer mijn werk erop zit, wil ik dat hun dag een stukje makkelijker is geworden en dat ik zelf met een goed gevoel verder kan gaan.”

Hulp in Gelderland biedt je een mooie parttime functie als huishoudelijke hulp, die van maatschappelijk belang is en goed te combineren is met de opvoeding van je kinderen of eigen mantelzorgtaken.
Wij leren je graag kennen! Neem contact met ons op!