Zo pak je als mantelzorger de draad weer op
Mantelzorgers hebben het al twee jaar lang ontzettend zwaar, nog meer dan voorheen. Onder normale omstandigheden, ofwel wanneer er geen pandemie heerst, ligt overbelasting voor mantelzorgers al op de loer. In deze tijd, waarin veel manieren waarop zij tot rust konden komen en stoom konden afblazen niet mogelijk zijn, is dat risico nog groter. Ook het risico op eenzaamheid is de afgelopen tijd toegenomen.
Door alle maatregelen waren mantelzorgers genoodzaakt om zich naar binnen te keren. Werkende mantelzorgers moesten thuis werken, waardoor ze hun werkomgeving waarop ze even in een andere omgeving konden zijn verloren. De mantelzorgers die sport gebruiken als uitlaatklep, moesten maar zien dat ze hun sport zelfstandig buiten of thuis konden beoefenen. Bij familie en vrienden op bezoek gaan of hen thuis ontvangen was ook geen optie meer. Niet alleen omdat de regels daarover steeds strenger werden, maar ook om zichzelf en de naaste aan wie ze mantelzorg verlenen te beschermen.
Inmiddels zijn we allemaal weer hoopvol. Vrijwel alle maatregelen zijn afgeschaft, op een paar uitzonderingen na. We hoeven ons niet meer af te zonderen in onze eigen bubbel, maar mogen de verbinding weer opzoeken. Daarbij staan we voor een heel nieuwe uitdaging, want weten we eigenlijk nog wel hoe dat moet? Hoe stel je nu je huis weer open voor vrienden, familie, buren en andere kennissen? Hoe ga je op zoek naar betekenisvolle nieuwe contacten? Nog belangrijker: hoe zorgen we ervoor dat we deze stappen überhaupt durven zetten?
Stapsgewijs richting verbinding
Het is niet makkelijk om na twee jaar isolatie weer op zoek te gaan naar verbinding. Daarin moeten we ook realistisch zijn; ons oude leven hebben we niet in één keer zomaar weer terug. Dat kunnen we beter stap voor stap doen. Deze initiatieven kunnen jou als mantelzorger weer op weg helpen.
Het Mantelzorgcafé
Onlangs ging Willeke van Hulp in Gelderland in gesprek met de deskundigen van het Mantelzorgcafé in Zevenaar. Ook onderhoudt Hulp in Gelderland nauw contact met andere cafés in de regio, zoals het Breincafé en het Alzheimercafé. Naarmate de maatregelen werden versoepeld, namen hun mogelijkheden toe. Wist je dat je hier geheel vrijblijvend naartoe kunt gaan om bijvoorbeeld andere mantelzorgers te leren kennen, waarmee je tips kunt uitwisselen of gewoon eens een gesprek kunt voeren waarbij je weet dat de ander je situatie goed begrijpt? Ook zijn in de cafés professionals aanwezig die met je mee kunnen denken als je tegen een uitdaging loopt, bijvoorbeeld rond de WMO of het combineren van je zorgtaken met de rest van je leven. Naast het Mantelzorgcafé kun je, afhankelijk van de reden waarom je mantelzorg verleent, bijvoorbeeld ook terecht bij het Breincafé (speciaal voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel) en het Alzheimercafé.
Je kunt elke eerste maandag van de maand om 19:00 terecht bij het Mantelzorgcafé in Zevenaar. Daarnaast worden er regelmatig extra bijeenkomsten voor mantelzorgers georganiseerd, zoals elk kwartaal de thema-avonden van het Mantelzorgcafé en de mantelzorg inspiratiemarkt in november.
BordjeVol
Veel mantelzorgers geven aan overbelast te zijn. De cijfers liegen er niet om; 64% van de mantelzorgers die voor de Dementiemonitor Mantelzorg 2020 werden ondervraagd, heeft moeite de mantelzorg met het dagelijks leven te combineren. Meer dan de helft is tamelijk tot zwaar belast en 61% van de mantelzorgers geeft aan sinds de coronacrisis nog zwaarder belast te worden.
Toch vinden mantelzorgers het vaak moeilijk om gericht hulp te vragen. Wat zou nou écht helpen om de druk die op jou rust te verminderen? Wat zou een ander voor je kunnen doen om jou meer rust te brengen, in plaats van juist extra stress op te leveren? Het kan zijn dat je zelf niet precies weet wat jou zou helpen. Misschien is jou alleen duidelijk dat het zo niet langer gaat en dat het te veel is geworden.
Om jou te helpen je hulpvraag te concretiseren, is het spel BordjeVol ontwikkeld. Dat bestaat uit een kaartspel en werkbladen die jou op een leuke, laagdrempelige manier helpen om je knelpunten en hulpbehoefte in kaart te brengen. Naast het algemene BordjeVol is er ook een speciale variant voor mantelzorgers: BordjeVol Mantelzorg. Hier kun je samen met een professional mee aan de slag, maar het spel is zo ontworpen dat je dit ook prima zelf kunt doen.
Wil je graag in het bezit komen van het spel of het samen met ons spelen? Stuur ons een mailtje: info@hulpingelderland.nl
Spring af en toe toch weer in het diepe
Naast deze initiatieven die jou kunnen helpen, willen we je uitdagen om ook eens in het diepe te springen. Natuurlijk is het soms lastig om weer uit het niets te moeten beginnen met socialiseren. Je kunt het voor jezelf daarom makkelijker maken door wellicht in het diepe te springen, maar daarbij wél een specifieke activiteit uit te kiezen. Vraag eens op straat aan een bekende hoe het met hem gaat en luister met aandacht naar het antwoord. Schrijf je weer in bij de sportschool waar je tijdens de tweede lockdown bij weg bent gegaan. Meld je aan voor een proefles of -bijeenkomst van een vereniging die jou leuk lijkt. Nodig je buren uit om de uitzending van een sportwedstrijd samen te bekijken. Ga eens met een familielid buiten je eigen huishouden naar de bioscoop of het theater. De drempel voor de wat “moeilijkere” sociale activiteiten waarbij je het echt samen leuk moet maken, zoals een feest of een terrasje pakken, maak je op die manier ook wat lager.
Vind je het toch lastig en kom je er zelf niet helemaal uit? Dan mag je contact met ons opnemen en helpen we je graag op weg. De verbinding weer opzoeken, dat doen we samen!