positieve gezondheid

Droom van morgen, begin alvast vandaag

Er zijn altijd stappen die kunt zetten om je dromen tot werkelijkheid te maken. Ook wanneer het vandaag niet zo goed met je gaat als je zou willen en je het gevoel hebt dat er van alles moet gebeuren voor je met je dromen aan de slag kunt gaan, kun je kleine stapjes maken. Wanneer je vooral de obstakels ziet en kijkt naar wat er allemaal niet kan, gaat het heel lang duren voor je dromen uitkomen. Kijk daarom liever naar wat er wél kan, nu, op dit moment.

positieve gezondheid

Die positieve insteek, waarbij je vooral denkt in mogelijkheden en niet in obstakels, die staat ook centraal bij Positieve Gezondheid, een gedachtegoed waar we ons bij Hulp in Gelderland erg in kunnen vinden. Positieve Gezondheid kijkt niet alleen naar wat iemand op medisch gebied nodig heeft, maar ook naar zijn of haar welzijn en regie over het eigen leven; een mens is veel meer dan zijn ziekte. Het is een andere mindset van waaruit je naar je eigen situatie kijkt en iedereen kan dit toepassen. Vraag jezelf simpelweg: Wat kan ik nú doen om mijn situatie te verbeteren of naar mijn dromen toe te werken?

Positieve Gezondheid in de praktijk

Positieve Gezondheid is niet alleen onze mindset richting cliënten, maar ook de manier waarop we naar onszelf kijken. Als je een zittend beroep hebt en daardoor last krijgt van je rug kun je wachten totdat het vanzelf overgaat of kijken naar een in hoogte verstelbaar bureau zodat je minder last krijgt van je rug. En daarnaast kun je zoeken naar manier om je rug sterker te maken om zo te voorkomen dat de klachten verergeren. Je kunt de rugklachten aangrijpen als excuus om juist niet te gaan sporten maar je kunt ook op zoek naar een manier van sporten om je rugspieren aan te sterken.

En natuurlijk is dit maar een simpel voorbeeld maar het gaat om het idee, om de mindset.

Wat kun jij vandaag doen om naar je dromen toe te werken?

Iedereen kan iets uit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid halen. Bij cliënten kijken onze hulpen verder dan alleen de ondersteuning die ze hen bieden in de huishouding. Wanneer een hulp het vermoeden krijgt dat er bepaalde situaties of factoren het welzijn van de cliënt negatief beïnvloeden, trekt hij of zij aan de bel.

Een hulp kan concluderen dat een cliënt geen gezonde avondmaaltijden meer eet, bijvoorbeeld omdat diens overleden partner voorheen altijd kookte of omdat boodschappen doen door gezondheidsproblemen niet meer kan. Voor dit specifieke voorbeeld werkt Hulp in Gelderland samen met Uitgekookt, een maaltijdservice. Bij vermoedens van eenzaamheid zorgt de hulp dat bij ons op kantoor de juiste processen in gang worden gezet, bij vermoedens van verzamelproblematiek kan onze opruimcoaching een uitkomst bieden. Zo denken we op allerlei vlakken met de cliënt mee: hoe verbeteren we hun welzijn en welke stappen kunnen we daar nu samen in zitten?

Ook in jouw situatie, wat je omstandigheden ook zijn, tegen welke uitdagingen je ook aanloopt, zijn er manieren waarop je toch naar je dromen toe kunt werken. Daarom eindigen we met een vraag aan jou: wat kan jij nu voor jezelf doen?