Oprechte aandacht voor elkaar op Nationale Complimentendag
Het is bijna weer zover: op 1 maart is het Nationale Complimentendag. Dit is alweer de 20e editie van deze dag waarop oprechte aandacht voor elkaar centraal staat. Aandacht is een basisbehoefte, die door de situatie van de afgelopen twee jaar ondergesneeuwd is geraakt. Initiatieven als de Nationale Complimentendag helpen ons om dat te doorbreken en elkaar er weer aan te herinneren dat de ander er toe doet en wordt gewaardeerd. Vorig jaar gaven we je op deze dag tips voor het geven van een goed compliment, dit jaar willen we het belang van oprechte aandacht nog eens goed uitlichten.
De waarde van waardering
Waardering is voor veel mensen meer waard dan geld, zo concludeerde de Radboud Universiteit in Nijmegen al eens. De door hen onderzochte werknemers verkozen meer uitgesproken waardering door hun werkgevers boven meer salaris. Geld stelt ons wellicht in staat om in een groot deel van onze levensbehoeften te voorzien, maar sommige zaken zijn nou eenmaal niet te koop. Woonruimte, voedsel, hobby’s en vakanties zijn in geld uit te drukken, maar het gevoel dat we krijgen wanneer we ons oprecht gewaardeerd voelen door een ander, dat is een ander verhaal. Waardering kost niets om te geven, maar is van onschatbare waarde om te krijgen.
Wat doen complimenten met ons?
De reden waarom oprechte complimenten ons zo’n goed gevoel geven, is dat onze hersenen ons er extra dopamine door geven. Dit stofje is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in het beloningssysteem van onze hersenen. Wordt dat systeem getriggerd, dan komt er meer dopamine vrij en voelen we ons gelukkiger.
Een compliment geven lijkt heel eenvoudig, maar toch doen we het lang niet vaak genoeg. Daarom zouden we onszelf er actief in moeten trainen om hier een gewoonte van te maken. Daarmee help je niet alleen je medemens (door ze indirect van een dopamineboost te voorzien!), maar ook jezelf. Wanneer je iemand een compliment wil geven, moet je immers eerst bedenken waar dat dan over kan gaan. Het gevolg? Je traint jezelf om het positieve op te zoeken, waardoor je eigen wereld ineens een stuk mooier kan worden. Je zult merken dat je er ook meer energie van krijgt.
Aandacht voor elkaar
Bij Hulp in Gelderland zijn we uiteraard de hele dag bezig met aandacht voor elkaar. Onze hulpen besteden op verschillende vlakken aandacht aan onze cliënten. We besteden aandacht aan het huishouden en zorgen door een net en opgeruimd huis voor een hogere levenskwaliteit. We vinden de aandacht die de hulpen aan de cliënt zelf besteden zeer belangrijk. Tijdens de huishoudelijke werkzaamheden gaan de hulpen namelijk ook in gesprek met de cliënten die dat fijn vinden. Aangezien we zoveel mogelijk een vaste hulp toewijzen, bouwen de hulpen een band op met de cliënt, met als belangrijk bijkomend voordeel dat veranderingen in de situatie van de cliënt tijdig kunnen worden gesignaleerd. Merkt de hulp dat de cliënt sommige dingen niet meer kan of dat de cliënt tekenen van eenzaamheid begint te vertonen? Dan kunnen we tijdig de juiste stappen in gang zetten om de cliënt verder te helpen.
Wie kun jij vaker een compliment geven?
De Nationale Complimentendag is een mooi aanknopingspunt om het sociale leven na alle versoepelingen weer op te starten. Weet jij nog hoe dat ook alweer ging, met iemand afspreken om samen iets leuks te doen? Of even een gezellig gesprekje voeren met een kennis die je in de supermarkt tegenkomt? Met een welgemeend compliment breng je een eerste gesprek in ieder geval weer op gang.